Tájékoztató az MVH által támogatott projekteken előforduló legfontosabb hiányosságokról

...4) Műszaki ellenőr alkalmazásának hiánya
Az EMVA támogatások általános feltételeit meghatározó 23/2007. (IV.17.) FVM rendelet 30.§(7) bekezdése előírja, hogy „Építési beruházás esetén építési műszaki ellenőr alkalmazása, valamint építési napló vezetése akkor is kötelező, ha a beruházás nem építési engedély köteles.”
A műszaki ellenőr tevékenysége biztosítja mind az ügyfél, mind az MVH részére, hogy a kivitelező valóban a kiviteli tervek alapján valósítja meg a beruházást. Éppen ezért a műszaki ellenőr alkalmazásának hiánya veszélyezteti ez egész projekt támogathatóságát. Tevékenysége kiemelten
fontos az elszámolt tételek és azok mennyiségének elfogadását illetően. Az építési műszaki ellenőr az építőipari kivitelezési tevékenység teljes folyamatában ellenőrzi (10 naponként) a vonatkozó jogszabályok, hatósági előírások, szabványok, szerződések és a kivitelezési dokumentáció betartását.
A műszaki ellenőr szakmai felelősséggel tartozik az általa elfogadott, de az MVH helyszíni ellenőrzése során nem igazolható tételek értékének levonása miatt, mely levonás az ügyfélnek pótolhatatlan kárt okoz.
A műszaki ellenőrnek fizetett díj ún. egyéb elszámolható kiadás címén támogatható kiadás.


Sajnos téves az a még mindig gyakran előforduló elgondolás, hogy nem építési engedély köteles beruházás esetén „nem kell műszaki ellenőr”.
A műszaki ellenőr alkalmazásának elmulasztása nem pótolható hiányosság, az így megvalósított beruházásra támogatás nem folyósítható.

A kedvezményezettek részére kifejezetten ajánljuk, hogy az érdekeiket leginkább képviselő műszaki ellenőrt bízzanak meg a beruházási munkák ellenőrzésével, mivel a műszaki ellenőr az elszámolhatóság igazolásában kulcsszereplő.

 

Hasznos információk. Copyright 2012 - Betonprojekt KFT
Powered by Joomla 1.7 Templates